На параді “Полтава вишивана” в небо запустили прапор України

Полтавці у вишиванках пройшлися від Соборного майдану до Театральної площі, де й відбувалося, власне, дійство.
Колона під вигуки “Слава Україні!”, “Смерть ворогам!” та зі словами назви навчальних закладів (у колоді – багато молоді, студентів полтавських вишів) викликала захват у перехожих. Маленькі дітки повторювали під батьківські усмішки “Слава Україні”, а коли колона співала державний гімн, то тихенько підспівував чи не кожен, хто йшов поряд.

До речі, не лише полтавці були у вишиванках, а й їх домашні улюбленці. Чи не кожна собачка, яку господарі узяли із собою на парад, була у вишиванці.

На традиційний парад вишиванок прийшли представники влади, зокрема, були присутні мер Олександр Мамай разом із секретарем міськради Оксаною Деркач та заступниками. Також серед присутніх можна було побачити нардепа Юрія Бублика.

На Театральній площі побіля облаштованої біля театру Гоголя сцені ніде було яблуку впасти.

Після презентації художніх колективів міста та навчальних закладів, до полтавців звернувся мер Олександр Мамай. У бездоганній білій вишиванці, Олександр Федорович виступив із щирою зворушливою та навіть ліричною промовою. Щоправда, читав її здебільшого із папірця.
– Шановні полтавці та гості міста! Я щиро вітаю вас зі святом вишиванки, яке є традиційним подарунком на День міста, – звернувся Олександр Федорович. – Радий вас бачити сьогодні у такій великій кількості на цій площі. Радісних, патріотичних, усіх у вишиванках! Що для нас значить українська вишиванка? Вишиванка – це оберіг української душі, котра зігріває і є невідємною частиною самобутності. Українська народна вишиванка це унікальне явище духовної, матеріальної культури нашого народу. Адже саме у ній знаходять відображення думки і настрій людини. Саме у ній відтворюється краса природи, полохливий світ думок майстринь, їхні сподівання на кращу долю. Ми повинні пам’ятати, що народна вишиванка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Наше спільне з вами завдання – не розгубити його, передати це диво наступним поколінням. Дивлячись на те, як третій рік поспіль відбувається парад вишиванок, вкорте переконуюсь, що немає у цілому світі найкращої, найціннішої культури, ніж наша українська. Тільки у нас є найщиріші люди, тільки ми є незламним народом, тільки у нас є відчуття єдності у боротьбі і бажанні бути вільними. Наша сила у різноманітті, наша єдність у патріотизмі. Разом ми сильні. Мені приємно, що молодь із задоволенням одягає вишиванки, приєднуючись цим до нації. Я прийшов висловити свою приналежність до вас, до українців. Дорогі друзі! Зичу міцного здоров’я, нездоланної сили у своїх прагненнях, мирного неба, злагоди у родинах. Хай у ваших оселях розквітне калина, оживуть птахи і квіти на полотнах. Свято Україні!
Далі на площі хвилиною мовчання вшанувати тих, хто загинув за кращу долю для України. А Заслужена артисткаУкраїни Олена Білоконь презентувала пісню “Воїнам АТО присвячується”. Пісня не залишила полтавців байдужими – на очах багатьох жінок в хвилини, коли лунали слова пісні, виднілися сльози. До слова, це була презентація гімну Полтавського батальйону небайдужих. Саме активісти цього батальйону багато зробили і продовжують робити для допомогибійцям АТО.

Наприкінці у небо запустили десятки жовтих і блакитних повітряних кульок та кількаметровий прапор України. Також присутнім показали постановку, в якій відтворили старовинний козацький та сучасний бій.

Ще одна родзинка свята – діяло містечко народних майстрів. Вироби із дерева, ляльки-мотанки, прикраси, вишивані сорочки та інше – усе це можна було придбати, або просто помилуватися красою, прогулюючись.

Інформацію взято з інтернет порталу  «Kolo.poltava.ua (Новини Полтави)»